We staan momenteel op de dienst Medical. Eigenlijk kan je het vergelijken met een algemene dienst. Patiënten blijven er gedurende enkele dagen. Onze shift begon om 7u en de eerste twee uren bestaat eigenlijk uit het in orde brengen van het patiëntendossier, aanduiden van de verpleegkundige taken die gedurende de dag zullen gebeuren en aftekenen. Geen patiënten wassen, geen parameters opnemen,  geen praatje met de patiënten. Er wordt namelijk gewerkt met verschillende niveaus van verpleegkundigen, hier ranks genoemd. Hoe meer je studeerde, hoe ‘hoger’ je eigenlijk staat. De ‘lagere’ ranks helpen de patiënten dus wassen, nemen de parameters op en gaan naar patiënten die belden om hulp. Het voelt een beetje vreemd aan voor ons. Wij zijn dit niet gewoon. Je kent de patiënten niet. Bij ons krijg je jouw patiënten en sta je in voor de totaalzorg van die patiënten. Je bouwt als het ware een band op en leert de patiënt ook kennen. Je bent op de hoogte van de pathologie, de opvolging, de medicatie, het eetpatroon en zoveel meer van een patiënt. Hier vinden wij het nogal verwarrend. Je staat enkel in voor het administratieve en voor het toedienen van de medicatie. Ook voor de patiënt moet dit vervelend zijn, er komen op deze manier veel verschillende verpleegkundigen aan je bed. Wij denken dat je als patiënt niet echt weet naar wie je je moet richten met vragen of bezorgdheden.

We moeten eerlijk zijn, we misten het om mensen te wassen, om naar belletjes te lopen en om een praatje te maken met de patiënt.

Ook het patiëntendossier is één chaos. Onoverzichtelijk, een hoop papieren en onduidelijk. Er zijn drie verschillende mappen en een warboel van papieren. De voorschriften van de medicatie worden geschreven op papieren maar zijn soms echt niet te lezen, de uren van toediening zijn onduidelijk, waardoor er waarschijnlijk toch wel enkele fouten gemaakt kunnen worden.

 

Verder is het echt ondergedompeld worden in het Zuid-Afrika !!! Afrikaanse marktjes, overheerlijk fruit en adembenemende uitzichten, geuren en kleuren !

 

Vele Afrikaanse groeten !!

Sister Arantza & Sister Fien

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment